In de literaire serie Uit de boeken doen presenteert Bel-Arte Leon Verdonschot, geboren in Geleen, 20 jaar woonachtig in de Randstad en een jaar geleden teruggekeerd naar Limburg.
Hij is journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer, columnist voor De Limburger en presenteert op radiozender Kink iedere week het interviewprogramma Oeverloos. Voor de VPRO presenteerde hij Iets met boeken en voor L1 het programma Limburg Doc.
Als regisseur maakte Leon tot nu toe vijf films. Voor zijn film over de Heideroosjes en over schoonmakers in Nederland werd hij genomineerd voor prestigieuze filmprijzen.
Verdonschot werd in 2006 verkozen tot beste popjournalist van het jaar na zijn verhalenbundel Hart tegen Hart. Daarna schreef hij nog onder meer de geruchtmakende roman Alles Van Elkaar en Vos, de biografie van de Vlaamse zanger/schrijver Luc de Vos, die in Vlaanderen een half jaar in de bestsellerlijst stond en werd genomineerd voor twee journalistieke prijzen.
Zijn meest recente boek RICO, de biografie van kickbokser Rico Verhoeven, werd in 2018 verkozen tot Sportboek van het Jaar. Momenteel werkt Leon aan zijn nieuwe boek Wereldstad over zijn geboorteplaats Geleen.
In Grand Café Maagdenberg zal hij in de serie Uit de boeken doen een bonte mix presenteren van columns, fragmenten uit zijn boeken, anekdotes en korte verhalen.
Een van onze eerdere gasten was Jan Philipsen
Jan Philipsen, ex-bassist van de band Rowwen Hèze. Schrijver van het boek over de historische figuur Rowwen Hèze, waarin het levensverhaal van Christiaan Hesen via een literaire zoektocht met zijn eigen ‘roots’ samenkomt.
De 28 jaar die Jan met de band Rowwen Hèze door het land heeft gereisd – aangevuld met de kennis van de Peel en haar historie – heeft hem doen beseffen dat je identiteit grotendeels gevormd wordt door de omgeving waar je geboren bent. Op zijn zoektocht ontdekte hij meerdere streekverhalen die de moeite van het bewaren waard zijn.
Deze ervaringen draagt Jan Philipsen uit in boek, lezingen en landschapskunst.
Christiaan Hesen (1853 – 1947) leefde als kluizenaar aan de oostrand van de Peel. De lokale bevolking van het peeldorpje America noemde hem Rowwen Hèze. Rowwen is het dialect voor ruwe en Hèze duidt op zijn achternaam.
In 1985 nam Jan Philipsen als bassist samen met de andere muzikanten het initiatief een band op te richten die zich noemde naar deze als onguur bekend staande zonderling. Toen Jan zijn vader informeerde over hun gekozen bandnaam, vertelde deze uiterst verbaasd dat hij Rowwen Hèze als kind ooit had ontmoet. Dat is nogal opmerkelijk want buiten het feit dat Jan noch zijn vader ooit in het dorp America hadden gewoond, moet deze ontmoeting zijn vader dermate geraakt hebben dat hij zich deze herinnerde. Dit zette Jan in 2011 – twintig jaar na het overlijden van zijn vader – aan om op zoek te gaan naar de reden waarom hij zestig jaar na dato zo onder de indruk was van die ontmoeting.
Iconische Contouren & Contreien
is een solo-act in woord, muziek & beeld. Als verhalenbewaarder neemt de ex-bassist van Rowwen Hèze u op zijn typisch, ironisch, dynamische wijze mee op een zoektocht naar verhalen over Limburg en de Peel.